sobota, 23 marca 2013

Zapiekany torcik.


Sobota i dużo wolnego czasu skłoniło mnie do kulinarnych eksperymentów. 
Wymyśliłam sobie zapiekane naleśniki z sosem pomidorowym, 
żółtym serem i mięsem mielonym. 
Poniżej podaję przepis:
 

SKŁADNIKI:

·         * Mięso mielone – około 350g

·        * Pomidory w puszcze – 1 sztuka

·        * Koncentrat pomidorowy  - 2 łyżki

·        * Żółty ser w plasterkach – około 300g

·        * Serek topiony – 2 małe trójkąty

·         * Mozzarella

·         * Sól, pieprz

·         * Bazylia 
        
     
WYKONANIE: 
Etap I – Na początek smażymy około 7 naleśników (nie podałam przepisu, gdyż każdy robi je według własnego uznania). Pozostawiamy do wystygnięcia.

Etap II – Następnie smażymy na patelni mięso mielone z odrobiną oliwy, dodajemy pomidory i koncentrat. Pozostawiamy na ogniu do momentu zgęstnienia całego farszu. Doprawiamy pieprzem, solą i bazylią. 

Etap III – Na koniec przygotowujemy naczynie żaroodporne i układamy warstwy w ten sposób: naleśnik, farsz, żółty ser, naleśnik, … itd. Ostatnią warstwą powinien być naleśnik, bo na niego układamy serki topione, żółty ser i mozzarelle. Pieczemy w piekarniku do momentu rozpuszczenia serów – ok. 25minut.  

Smacznego!   


                                        


                                  


                       






1 komentarz: