poniedziałek, 29 kwietnia 2013

ciasto drożdżowe.

Przepis na ciasto drożdżowe bez wygniatania:

Wykonanie:
1. Podgrzewamy mleko (1 szklanka), następnie wlewamy je do głębokiego naczynia
2. Drożdże kruszymy (100g)
3. Na mleko sypiemy drożdże
4. Dodajemy 4 całe jajka
5. Dodajemy cukier (1szklanka) i cukier waniliowy (1 opakowanie - 16g)
6. Dodajemy olej (1szklanka)
7. Wszystko dokładnie mieszamy
8. Na koniec sypiemy mąkę - NIE MIESZAMY !
9. Odstawiamy do wyrośnięcia - 3h
10. Mieszamy wszystko, przekładamy ciasto do blaszki i odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia - 15 min
11. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni C.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz